Основен ремонт на баня и обновяване

Ако става въпрос за основен ремонт на жилище без съмнение банята е най-трудната за ремонтиране и обновяване неизменна част от всяко жилището. В съчетание с комфорта от една добре изградена баня тя също предоставя многобройни варианти и възможности за изява на разнообразни майсторски умения и талант, достъпни за технически грамотните и умеещи да се самообразоват с четене и в практиката майстори. За пълното ремонтиране на една баня, при поверяване на добри занаятчии и майстори в ремонти на бaни, изисква поне два вида специалисти – едните по монтажа на водопроводната и канализационната инсталация, като на тях може да се повери и монтирането на различните прибори (мивки, смесители, душ системи, структури за вграждане и т.н.), и вторите – за облицовката на стените и пода с плочки (много важно е преди облицовката да се изправят стените, както и всеки сантиметър от повърхността на банята да се третира с различни видове хидроизолационни материали). Отделно може да се наложи намесата на електротехник, че и на специалист по сглобяване на специфичните за банята мебели (като шкафчета и други видове структури). Но преди всичко това да се извърши е нужно цялостно премахване (изкъртване на старите материали и покрития).

Майторите от HomeRepair.bg, Eltehnik.eu и Osnovenremont.eu сме специализирани във всички области на строително-ремонтните дейсности на жилища и ибществени сгради, извършваме дейности като къртене и чистене на старите облицовки и отпадъчни материали, извършваме и извозването на старите материали.

Колкото и добре да е направена една баня, настава време за пълна подмяна, което в повечето случаи е предхождано до „изкормване“ на всичко, намиращо се в нея до тухлените зидове и до стоманобетонната подова плоча. Това е силно непривлекателна работа, свързана с много прахоляк и строителни отпадъци, които отгоре на всичко трябва да бъдат изнесени и изхвърлени на подходящо място.

Когато ремонтът се свежда основно до козметична промяна със смяна на старите с нов десен плочки, изкусително решение е новата облицовка да се налепи върху старата. Така се спестяват много главоболия, хамалогия и замърсяване. Всеки от водещите производители на лепила за плочки предлага система от материали, с които новите плочки може да се залепят директно върху старата облицовка. Това решение не е съвсем безоблачно, защото възможностите за промяна на монтираните в банята прибори са предварително ограничени, а навярно ще възникнат и проблеми от това, че към съществуващата стенна и подова облицовка ще се добавят нови 11–15 mm, което повече или по-малко ще създаде проблеми при повторното свързване на приборите и монтиране на шкафовете, проблеми ще възникнат и при свързването на новата подова облицовка с подовия сифон, ако го има. Изкушението ремонтът да се размине с минимални главоболия е толкова силно, че ако всичко се свеждаше единствено до подмяна на плочките, със сигурност изобретателният майстор ще намери приемливо решение на тези и други допълнително изскочили проблеми.

Реалността обаче най-често е по-безмилостна, дори жестока, защото взелият къртача в ръце човек в началото често и не предполага докъде ще се наложи да стигне в разрушителната си дейност. Този именно е типичният и най-често срещан случай при ремонта на банята, защото старите тръби от поцинкована стомана отдавна са ръждясали, а светлото им сечение е силно стеснено от отлагания по стените. Канализационните тръби от трошлив PVC също плачат за подмяна, а съединенията между тях, направени чрез вмъкване една в друга след нагряване навярно тук-там са прокапали, масивният подов сифон от чугун също е време да бъде изпратен за претопяване и т.н. Да не говорим за такива архаизми като чугунените промивни казанчета – източник на постоянно течаща вода, примитивните тоалетни чинии от едно време и т.н. С други думи, всичко в банята, особено ако е отпреди 20 и повече години, със сигурност трябва да се изхвърли на сметището, а в символичен смисъл – на бунището на една отминала и изостанала в техническо отношение епоха. За това обаче се изискват революционни решителни действия и несъмнен героизъм, дори и ако оставите тази първа и най-неприятна част в ръцете на занаятчията. Защото поне чистенето със сигурност няма да ви се размине, а и седмиците, прекарани без течаща вода и канализация.

Работата по основното обновяване на банята може да бъде разделена на няколко етапа:

» Изкъртване на старата облицовка до здрава основа и премахване на всички стари тръби, смесителни батерии, подови сифони и т.н.

Къртене, чистене, извозване – www.HomeRepair.bg

Къртене, чистене, извозване – www.OsnovenRemont.eu

Електроуслуги – www. Eltehnik.eu

» Монтиране на новата водопроводна и канализационна инсталации.

ВиК Услуги – www.HomeRepair.bg

ВиК Услуги – www.OsnovenRemont.eu

» Често пъти и монтиране на новата електро инсталация в помещението.

Ел техници / Комплексни Ел услуги – www.Eltehnik.eu

Ел техници / Комплексни Ел услуги – www.HomeRepair.bg

Ел техници / Комплексни Ел услуги – www.OsnovenRemont.eu

» Замазване на прокараните в стените и пода тръби и изкърпване на основата до получаване на равна повърхност, подходяща за залепване на новата облицовка.

Полагане на подови и стенни настилки и облицовки – www.HomeRepair.bg

Полагане на подови и стенни настилки и облицовки – www.OsnovenRemont.eu

» Монтиране на стойките за тоалетната чиния и бидето, евентуално и за умивалника. Изграждане на ограждаща конструкция около стойките и при необходимост около преминаващите през банята вертикални тръби към горния етаж, обличане на конструкцията с плочи гипсокартон или Aquapanel.

Цялостен ремонт на баня и монтаж на всякакъв вид санитария – www.HomeRepair.bg

Цялостен ремонт на баня и монтаж на всякакъв вид санитария – www.OsnovenRemont.eu

» Полагане на течна хидроизолация и залепване на облицовката от плочки.

Полагане на подови и стенни настилки и облицовки – www.HomeRepair.bg

Сухо строителство , замазки, шпакловане, боядисване – www.Osnovenremont.eu

» Монтиране на приборите – тоалетна чиния, биде, умивалник, често вградено в шкаф, на смесителните батерии, на душ кабината и др.

Със сигурност ще изскочат и други по-дребни задачи като монтиране на електрически контакт и осветително тяло, шпакловане и боядисване на непокритата с плочки част от стените и тавана, поставяне на первазни летви върху кантовете на касата на вратата и др.

Изкъртване на старата облицовка и тръбна инсталация

www.homerepair.bg – Цялостни ремонтни дейности гр. Пловдив и областта

www.osnovenremont.eu – – Цялостни ремонтни дейности гр. Пловдив и областта

Тази част от работата е най-неприятна, но и най-бързо се върши. Степента на изкъртване зависи от състоянието на основата под плочките. Идеалният вариант е да се отлепят плочките, без да се нарушава целостта на основата, върху която са били залепени. Дори при стари облицовки, лепени с дебел пласт цименто-пясъчен разтвор с добавка на вар като пластификатор, основата може да се окаже достатъчно равна и здрава и да не се наложи къртене до тухла. В този случай къртенето продължава само по продължение на тръбите, за да може да бъдат извадени. Понякога е възможно и това да се спести, ако новите тръби, отново вкопани в зидарията, ще преминават на друго място. Тогава старите се оставят, а за новите се изрязват или изкопават канали, колкото е необходимо, за да се скрият под мазилката.

Преди обаче да се вземе това изкушаващо решение, трябва добре да се прецени състоянието на основата. Да се провери дали пластът циментов разтвор, с който са били залепени плочите, е здраво свързан с тухления зид. Може да се окаже, че отдолу има варова мазилка, която лесно се рони поради това, че някога са били икономисани варта, а цимент изобщо не е бил добавян към разтвора. Поради това здравата наглед основа на места кънти на кухо при почукване и още при първия по-силен удар на чука се отлепва.

Вторият проблем, който може да възникне впоследствие, е, че старата облицовка не е била добре нивелирана във вертикална посока, нейната основа – също. Когато този дефект не бъде коригиран навреме, впоследствие ще създаде сериозни проблеми, например при монтиране на душкабината. В този случай двете съседни стени, към които се монтира душкабината, трябва да бъдат перпендикулярни една на друга. Ако човек се полъже по здравата наглед основа, останала след изкъртване на плочките, и реши, че може да мине само с една тънка шпакловка, когато дойде време за залепване на плочките и направи старателна проверка с нивелира, ще установи, че се налага повтаряне на шпакловката. Това може да продължи, докато дебелината ù нарасне до сантиметър и повече. В края на краищата единствено правилно решение в този случай е да се прежалят хвърлените напразно труд и материали и да се направи това, което е трябвало още в началото – всичко, включително новата шпакловка, да се изкърти до тухла и работата да започне наново.

Когато облицовката е лепена с лепило и основата е била добре подготвена, нивелирана и равна, след отлепване на старите плочки и изстъргване на неравностите от старото лепило, може да се пристъпи към залепване на новите. Подходящият инструмент за отстраняване на остатъците от старото лепило е електрическият шабър с шпахтел от тънка стоманена ламарина с широчина 55 mm. Честотата на ударите, които острието на шпахтела нанася, може да се регулира на три степени.

За да се съхрани в максимална степен основата под старата облицовка, плочките не бива да се къртят на парчета, а по възможност да се отлепват. Работи се с перфоратор или специализиран къртач от тегловия клас 3–4 kg. Подходяща машина е най-новият от серията перфоратори на „Спарки Елтос“, моделът Sparky Professional BP 330CE (виж НС 9-10/2008), който бе отличен със златен медал на миналогодишния технически панаир в Пловдив. Перфораторът тежи 3,9 kg, което е много добро п остижение спрямо максималната енергия на удара – 6 J. При изкъртване на старата облицовка, а и за всякакви подобни ремонтни работи много съществено предимство на перфоратора е възможността за плавно регулиране на енергията на удара в границите от 1,5 J до 5,5 J. В режима High power се достига споменатата максимална стойност на енергията. Това, в съчетание с правилно подбраното плоско длето, позволява плочките да се отлепват цели, вместо да се начупват на парчета с остри ръбове. Така основата под тях ще остане равна без здраво свързани остатъци парченца от плочки, които след това ще трябва допълнително да се изкъртват.

Втората причина за избор на този перфоратор е ниското ниво на вибрациите, които се предават на ръцете по време на работа. Всеки, който е работил с перфоратор (или къртач) дори и с по-ниска енергия на удара, който не притежава ефективно действаща система за поглъщане на вибрациите, не се е разминал с характерното неприятно изтръпване първо на дланите, което след това пропълзява от китките нагоре по ръцете. Това са симптоми на „вибрационната болест“, които в никакъв случай не бива да се подценяват.

Перфораторите от този теглови клас са най-често използваните при строителните ремонти. Те са едновременно леки и удобни за работа във всички пространствени положения, включително и над главата, натоварват минимално ръцете и същевременно с лекота се справят с повечето задачи по пробиване на отвори в бетон и къртене в строителната конструкция. Използват се масово за изкъртване или оформяне на отвори в тухлен зид при монтиране на врати и прозорци, за отстраняване на стари мазилки и циментови замазки, за изкопаване на канали в стените за прокарване на инсталации. В нашия случай Metabo UHE 28 Plus е оптималната машина за премахване на старите облицовъчни плочки, за разкриване на тръбите и за изкопаване на канали в зидарията при прокарване на новите тръби.

Когато се ремонтира в дву-триетажна къща, подхване ли се една баня, пожарът на подмяната обхваща и баните на другите етажи. Вертикалните водопроводни щрангове и канализационната тръба Ø110 трябва да се подменят с нови от тавана до най-ниската достъпна точка в мазето. Това означава значително разкъртване на стоманобетонната плоча около мястото на преминаване на тръбите. Със сигурност ще падне допълнително къртене, за да се отвори място за свързване на канализационните тръби Ø50 и още повече, ако поради чупки в строителната конструкция се наложи странично изместване на вертикалната канализационна тръба Ø110 с двойка колена. Колкото плочата е по-дебела и количеството бетон, което трябва да се изкърти, по-голямо, толкова по-мощен трябва да бъде и къртачът или перфораторът. И двете посочени досега машини биха се справили макар и доста по-трудно и бавно с тази задача, защото не са предназначени за по-усилено къртене на бетон.

Отличното решение за такива случаи е перфораторът Metabo KHE 56 (НС 11/2007), който има максимална енергия на удара 14 J, но съответно на това е и по-тежък – 6,7 kg. Със свредло той пробива отвори в бетон с диаметър до 45 mm и с боркорона до 100 mm. Това е подходящата машина за пробиване на отвори в бетонни плочи при прокарване на тръбни инсталации, а в режим на къртене в бетон перфораторът е подходящ за средно тежки работи. В режим на къртене този модел изпреварва по производителност 2–3 пъти своите преки конкуренти. Машината може да се използва и за по-деликатни работи, където голямата мощност на къртене не е желателна. За тази цел има превключвател, с който силата на ударите се намалява с 30%.

KHE 56 превъзхожда конкурентите си и по производителност при пробиване в бетон на отвори с диаметър 20 mm, 24 mm, 30 mm и 40 mm. Сред отличителните качества на този перфоратор е и силно намаленото ниво на вибрациите, което се дължи на системата VibraTech, която обхваща и двете ръкохватки – основната и допълнителната.

Поради по-голямото тегло с перфоратора най-удобно се работи върху пода – пробиване и къртене. Не рядко се оказва, че залепените някога с чист цимент или много силен циментов разтвор дебели подови плочки са споени до такава степен, че да образуват здраво „като камък“ покритие, за чието изкъртване е необходим именно такъв перфоратор.

Когато става дума за отлепване на плочите от стените, къртене на мазилката или на канали в тухления зид и въобще при работа на височина и над главата предимството е на страната на по-леките машини.

Изборът на подходящите плоски длета, секачи, също е от съществено значение, за да върви работата с лекота. Единствено сравнението в работни условия може да убеди човек, че от длето до длето има съществена разлика и че по-скъпите, но несъмнено по-качествени инструменти от световно утвърдени производители винаги в крайна сметка излизат по-евтини. Тъй като подобен сравнителен анализ не е тема на тази статия, ще се ограничим да препоръчаме едни от най-добрите, и то не само по наша преценка – показаните на снимката длета на немската фирма Hawera. По-широкото длето (265027) върши отлична работа при изсичане на стара шпакловка или циментова замазка за изравняване на повърхността, а длетото, закривено като лопатка за торти (225094), е „специалист“ по отлепване на плочките. Върхът му лесно се подпъхва под тях и ги повдига, вместо да ги троши. Когато се купуват такива длета (вносител е фирма „Киров“ АД), добре е да се избере длето с гравиран върху него надпис Long Life. Това означава, че то има с 30% по-голяма дълготрайност и е с 15% по-производително от останалите макар и със същата марка, които нямат тази маркировка.

Когато се изкъртва бетонът на плочата за изваждане на старите вертикални щрангове на водопровода и канализацията, успешна тактика е по-напред да се пробият със свредло, примерно Ø28–32, огърлица отвори околовръст и в непосредствена близост до тръбите и след това със секач да се изкъртят стените между тях.

Докато съсипията на къртенето в самата баня не може да се избегне, може да се прояви изобретателност погромът да не се пренесе и в съседната кухня. Тъй като кухнята се нуждае от връзка с водопровода и канализацията, често срещано решение е тя да бъде разположена непосредствено до банята, като ги дели една стена. За да се опази облицовката от плочки над кухненския умивалник, а шкафът с него да не се разглобява и демонтира, откъм банята зад смесителната батерия в кухнята се издълбава отвор в зида. Така се осигурява достъп до захранващите батерията тръби, те се прерязват и краищата им внимателно се издърпват назад. Циментовият разтвор или пълнителят за фуги, с които е запълнено пространството между тръбите и отворите в плочките, трябва внимателно да се изстърже, за да може тръбите да се изтеглят, без да се счупят плочките.

Новите тръби се прокарват по обратния ред откъм банята към кухнята, като се използват съществуващите отвори в облицовката от плочки за свързване на смесителната батерия – малка хитрина, която спестява много труд и допълнителни главоболия.

Накрая ще споменем още, че къртенето е свързано с отделяне на голямо количество строителна прах. За да не се вдишва, задължително трябва да се работи с предпазна дихателна маска. За да не бъде обилно напудряна с прах, косата се защитава с шапка. Второто задължително изискване е да се ползват предпазни очила, защото няма гаранция, че парченце с остри ръбове от глазурата няма да уцели окото.

При работа в силно запрашена среда много добро решение е и работният комбинезон от съвсем тънка мека материя, който сигурно предпазва цялото тяло, а струва само няколко лева.

Макар да се кърти само в банята, следите от прах плъзват из цялата къща. Въздушното течение се промъква и през най-тесните пролуки и разнася фина прах навсякъде, докъдето може да достигне. Затова трябва да се работи при плътно затворена врата и най-добре със свалено крило на прозореца. Понякога отлична работа може да свърши и защитното облекло във вид на гащеризон, показано на снимката.

Майсторите от HomeRepair.bg, OsnovenRemont.eu и Eltehnik.eu имат дългогодишен опит и стотици реализирани проекти зад гърба си. На нас може да разчитате за всякакъв вид ремонтни услуги – от Цялостен, основен ремонт до довършителни-ремонтни дейности на Вашият дом, офис, заведение, магазин, хотел и т.н.

Нашите ремонтно-строителни услуги са следните:

Вътрешни и външни ремонти и подобрения на жилища

  • Вътрешна и външна топлоизолация
  • Мазилки, шпакловки, боядисване
  • Зидарии и декорации
  • Фаянс, теракот, гранитогрес, мрамор, технически камък
  • Гипсокартон и окачени тавани
  • Ремонти на бани, монтаж на душ кабини
  • ВиК и Ел. инсталации и табла
  • Изграждане и ремонт на покриви
  • Вдигане и ремонт на огради, фасади и др.

Ремонти и подобрения на обществени, жилищни и бизнес сгради

Ел. услуги

Планираме и изграждаме цялостни електрически инсталации и комуникационно окабеляване в съответните сгради и помещения.

  • Ремонти и монтажи на електрически табла;
  • Окабеляване и прекарване на електроинсталации;
  • Изграждане на вътрешни комуникационни мрежи за Enthernet достъп, LAN окабеляване, монтаж на розетки, настройки на суичове и рутери. Монтаж на сървърни шкафове и др.;
  • Смяна и монтажи на ключове, контакти, предпазители, токоизправители, осветителни тела и др. изделия;
  • Монтиране на захранващи кабели на електроуреди;
  • Полагане на кабели и кабелни трасета

ВиК

Изграждаме или подновяваме цялата водопреносна мрежа в сгради и помещения.

  • Изграждане и ремонт на ВиК инсталации, тръбопроводи и техните компоненти;
  • Монтаж и смяна на мивки, сифони, смесители, тоалетни чинии и казанчета и др.
  • Монтаж или смяна на водомери;
  • Монтаж или ремонт на душ кабини, душ системи и смесители, вани, джакузита и прилежащите им компоненти;
  • Монтаж на бойлери, съдомиялни и перални машини

Полагане на подови и стенни настилки

Поставяме различни видове външни и вътрешни настилки, прагове и лайсни

  • Подови замазки
  • Монтаж на фаянс, теракот, гранитогрес, мрамор, всякакъв вид камъни, ламинат и др.;
  • Монтаж на външни подови и стенни настилки;
  • Нивелация на повърхността и обработката й с хидроизолационни покрития;
  • Монтаж на парапети и прагове

Сухо строителство мазилки, шпакловане, боядисване

Извършваме широка гама комплексни ремонтни услуги, свързани с различни видове мазилки и замазки, включително декоративни и нестандартни.

  • Полагане на вътрешни и външни мазилки на стени и тавани;
  • Изправяне на стени, обшивки и монтаж на стенни панели;
  • Монтаж на вътрешни и външни топлоизолиращи материали като фибрам, вати и други;
  • Шпакловане с мрежа за заздравяване;
  • Извършване на нестандартни мазилки;
  • Полагане на минерални, интериорни и декоративни мазилки;
  • Боядисване на стени и тавани;
  • Лепене на тапети;

Цялостни ремонти на бани. Основен ремонт на баня, монтаж на бойлери и ссанитария

Имаме богат опит с комплексните ремонти на бани. Ако желаете наистина качествен ремонт на Ваша баня – потърсете ни.

  • Проектиране на ВиК и електроинсталациите в помещението;
  • Подготовка на повърхностите, нивелации, хидроизолации и др.;
  • Изграждане на вътрешни конструкции от гипсокартон ако е нужно;
  • Полагане на нужните мазилки, полагане фаянс, гранитогрес и др.
  • Вграждане и монтаж на душ кабини, вани, джакузита, тоалетни чинии, писоари, бидета;
  • Подмяна и монтаж на сифони;
  • Монтаж на мивки, смесители, душ системи, огледала, осветление;
  • Изграждане на окачени тавани;
  • Монтаж на бойлери и перални

Изработка и монтаж на конструкции от гипсокартон и окачени тавани

Монтаж на скрито осветление

Проектираме и изграждаме тавани и стени от гипсокартон с двойна или единична скара, вграждане на скрити осветления и монтаж на токоизправители, куфари и фигури. Нивелиране на помещението, направа на скара и гипсокартон, шпакловане и боядисване

  • Нивелация на помещението и подготовка;
  • Изправяне на стени, направа на скарата, обшивки и монтаж на конструкцията;
  • Вграждане на скрити осветления, токоизправители, ключове и контакти;
  • Полагане на вътрешна изолация в конструкцията ако е необходимо;
  • Завършителен процес чрез полагане на стандартни и нестандартни мазилки, шпакловки и боядисване

Вътрешна и външна топлоизолация

Поставяме външна топлоизолация – със собствено скеле и от алпинисти

  • Предлагаме лепене на външна, фасадна топлоизолация с плочи от стиропор, минерални, неопор или фибрам на всякакъв вид сгради;
  • Изграждаме вътрешна топлоизолация в апартаменти, къщи, сглобяеми къщи, офис и бизнес сгради, медицински заведения и административни сгради;
  • За вътрешна топлоизолация сглобяваме изключително здрава конструкция от пред стенни обшивки с гипсокартон;

Зидарии, вътрешни и външни декорации и постройки

Извършваме всякакъв вид изграждащи и заграждащи конструкции

  • Зидане на тераси и балкони с итонг или тухли;
  • Зидане и разделяне на отделни помещения и вътрешни конструкции;
  • Изграждане на вътрешни и въшнши декоративни конструкции;
  • Зидарии от стъклени блокове;

Проектиране и изработка на кухня по поръчка

  • Получавате пълна консултация и препоръки от наш майстор проектант
  • Получавате безплатни съвети за изграждането от началния етап на проекта – оформлението, избор на материалите и покритията, подходящи търговци на кухнески материали
  • Поемаме ангажимент за доставка и транспортирането на материалите
  • При ваш избор поемаме ангажимент за реализирането на Електро и ВиК инсталациите
  • Подходящ магазин за кухненска мебелировка – Анди Дизайн гр. Пловдив / www.andi-design.eu /

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *