Ремонти Пловдив

Основен ремонт на апартамент

Довършителни ремонти Пловдив

Проектиране на Ел. инсталации

Предлагаме проектанстки услуги и консултиране при изграждане на Електроинсталации за всякакъв тип сгради и помещения

Проектиране на ВиК инсталации

Предлагаме проектанстки услуги и консултиране при изграждане на ВиК инсталации за всякакъв тип сгради и помещения

Рано или късно идва времето, когато всеки се сблъсква с предизвикателството да направи “основен ремонт” на жилището, в което живее или ремонт на новозакупено. Дали ремонтът ще е на апартамента или къщата – е без значение, защото ремонтните процедури стъпки са едни и същи. 

Ще направим едно уточнение какво представлява един “основен ремонт“, защото има твърде много обяснения, и всичките са доста разнородни. Основен ремонт на жилище не е да си ремонтирате банята, да си пребоядисате стените или да си монтирате нова кухня. Основен ремонт не е да си смените дограмата, да си направите външна топлоизолация и да си сложите ламинат в спалните. Основен ремонт също така не е и да си смените дограмата и да си залепите плочки в коридора. Основен ремонт не е и да си направите вътрешна изолация и окачени тавани от гипсокартон. Има страшно много варианти и комбинации, но едно е ясно: всичко изброено влиза в графата „Частичен ремонт“ или „Освежителен ремонт“. Основният ремонт на апартамент или къща, включва много повече неща и се изисква всеобхватно планиране на целия процес. Всички поетапни, ремонтни дейности трябва да се планират внимателно, както преди започването на ремонта, така и по време на реализацията му. Инвестицията в проекта няма да е никак малка, средно за един нормален семеен апартамент от 80-90 квадратни метра заедно с труда и материалите в днешно време ще коства сума някъде от порядъка на 30-60хил. лв.. в зависимост от подбора на материали. Какви са стъпките, които трябва да направите за реализиране на ремонта? Първо: преценете дали бюджетът Ви ще се справи с всичко това, а за да бъде преценката Ви вярна ще трябва да търсите консултации с не един или двама майстори. Един цялостен апартамент наистина включва страшно много средства и сериозно плануване.

Какви са стъпките за реализиране на всеки основен ремонт. 

В почти всички случаи един основен ремонт на апартамент или къща, при положение говорим и за външните, фасадни части на сградата включват:

Бутане на стени, Сваляне на мазилки, Демонтажи, Зидария, ВиК и Електроинсталация

При стартиране на основен ремонт първото нещо, което се прави са така наречените “хамалски дейности”. Хамалските услуги включват разглобяване и изнасяне на мебели, демонтаж на гардероби, скринове, шкафове, стари кухни, радиатори и др., т.е. изнасяне на всичко подвижно. След тях се пристъпва към голямо къртене и отстраняване на старата дограма, вратите, вик инсталациите, електроинсталациите (табла, ключове, контакти и др.), къртат се мазилки, плочки и ламинат, къртят се плочките в банята, отстранява се цялата санитария. Ако има наличие на гипсокартон, който трябва да се отстрани се демонтира и той. Целта е целият апартамент отвътре, а и от вън ако искаме и монтаж на външа топлоизолация да бъде изчистен до здрави основи, така че да положим новото. Често един основен ремонт на апартамент включва бутане на стени, зидане на врати и прозорци, за преобразуване на помещения, поне до колкото конструкцията позволява. Демонтират се и всички стари тръби на ВиК инсталацията. След това е от особена важност и ел. и вик инсталациите да бъдат направени професионално. След като се приключим с хамалогията, монтирали сме ел. и вик инсталациите идва ред на зидарията и гипсокартона (в зависимост от пректа). По-икономично е стените да се изградят с тухли четворки 250/250/120 или газобетоннни блокчета YTONG 125/600/250. Wienerberger POROTHERM 12 N+F също е едно добро решение, въпреки по-високата цена. Някои пък предпочитат направата на щендерни стени от гипсокартон, като по средата се слага минерална вата за звукоизолация.

Електро и ВиК инсталациите

Ремонтът, подмяната и изграждането на тези видове инсталации може да се прави паралелно, но само ако електотехници и водопроводчиците не си пречат взаимно. Ако се прави и подмяна на старата ел. инсталация се отрстраняват и старите кабелни трасета, доколкото е възможно. Има два варианта за изграбждане на нова ел. инсталация – с гофриани тръби или чрез мостови кабели. При първия варина се прорязват канали в тухлите и бетона и в тях се монтират гофрираните тръби, този вариант е по-рядко срещан, защото се оскъпява електроинсталацията, но за сметка на това при последващ ремонт на ел. инсталацията, кабелите, които се намират в гофреттата имат възможност да бъдат изтеглени и заменени, което не позволява окабеляване с моствои кабели. Моствоите кабели остават зад мазилката и нищо не може да ги отдели, освен къртене на мазилката. Това е за окабеляването, при всяка инсталация се правят отвори в тухлите и бетона за монтиране на конзолни кутии. Контактите, ключовете, разпределителните кабелни трасета се полагат в конзолни кутии. На ред с окабеляването и конзолните кутии се монтира и разпределителното тъбло, в което се помещавата авт. предпазители, главния прекъсвач, дефектнотоковата зачита, електромери, релета и др. Има две възможности за монтаж на ел. табло – открит или вътрешен монтаж. При вътршния монтаж таблото е вкопано в стената, а при външния монтаж таблото се монтира след шпакловките и боядисването. Всички останали елементи от електрическата мрежа като контакти, ключове, осветителни тела се монтират чак накрая след довършителните процеси и боядисването.

ВиК инсталацията е другият вид инсталация, който се прави веднага след къртенето и зидариите. ВиК-то включва смяна на тръбите в банята, тоалетната, мокрото помещение и кухнята. Старите, похабени и ръждясали метални тръби се заменят с нови полипропиленови – ново поколение тръби, които не подлежат на корозия и осигуряват по-добър дебит на водата. Разположението на санитарната арматура е важен момент при проектирането на една баня. Всичко трябва така да се пресметне, че да е максимално удобно и комфортно за обитателите. Колко струва една нова ВИК инсталация? За една нормална баня от 3-4 м2, цената с труд и материали излиза около 1200-1500 лв. Веднъж, след като сме приключили с водопровода и канализацията се прави тест, за да се убедим, че всичко е наред с тръбите и няма течове. Накрая стените се измазват с варо-циментова мазилка, а на пода се прави циментова замазка.

Ремонт на банята и тоалетната

След като приключим с ВиК инсталацията можем да пристъпим и към една от най-трудните ремонтни дейности, а именно ремонтът на банята. Защо ремонтът на банята е труден ли? Ремонтът на баня е и най-скъп! Първо самото редене и лепене на плочките, както и нивелацията, наклона и фугирането на плочките изисква особена точност и сръчност, с една дума “майсторлък” и опит. Второ ако в проекта ни предвижда и монтаж на душ кабини, душ системи, вани и сложни структури за вграждане то вече говорим за доста сложен и трудоемък проект за баня. Преди да направим обличане на тръбите с влагоустойчив гипсокартон и монтираме плочките е изключително важно повърхностите в банята да бъдат изравнение със замазки, като прет това време се вгражда и сифонът. След като замазката е вече изсъхнала веднага след нея правим хидроизолационни замазки. Това е изключително важно, защото няма да позволи напластяването с плесен и мухъл на съседните на банята помещения. Следващият етап от ремонтът на банята е грундирането на стение, което ще спомогне за слепването на плочките с лепило. Прецизността на полагането и нивелирането на плочките в банята е много съществена, както и правилното фугиране с подходящ материал, за да не дадем възможност между плочките да се образува мухъл. Паралелно с лепенето на плочките монтираме и душ смесителите и структурите за вграждане, ако са за вграден монтаж. Същото се отнася за остланалите санитарни уреди като душ кабини, тоалетни чинии и т.н, т.е. в зависимост от тяхната схема за монтаж се предвижда дали ще се вграждат паралелно с лепенето на плочките или ще бъдат монтирани след това. Накрая идва ред на довършителните монтажи в банята. Той включва монтаж на микви, мебели за баня, осветление, огледала, вентилатор, бойлер, аксесоари за баня и други електроуреди за външен монтаж като пералня, сушиня, конвектор.

Дограма – PVC, Алуминиева или от Дърво

Монтажът на новата дограма се прави преди монтажъ на външнатата топлоиозлаци, преди “обръщането” и шпакловането. Има 3 вида за избор на дограма, PVC, Алуминиева и Дървена дограма. Тук изобщо няма да се спираме на предимствата и недостатъците на 3-те вида, само ще споменем, че като цена дървената дограма е най-скъпа, но това е разбираемо с оглед нейният по-дълъг живот на експлоатация и добрите топлоизолиращи качества. 

Външна топлоизолация

След монтажът на дограмата, или поне малко преди самия монтаж, спокойно може да се пристъпи към монтажът на външната топлоизолация. Външната топлоизолация се прави с помощта на скеле или с алпиниски способ. Разбираемо е, че при ниско строителство първият вариант е за продпочитане, което дава възможност за малко по-съкратено време за извършване, отколкото алпинисткия способ. Да не говорим, че откъм безопасност скелето е за предпочитане. Преди да се пристъпи към лепене на топлоизолационните плочи външната фасада се почиства добре, старата мазилка се сваля. Ако е необходимо се замазва с бетон там където има пукнатини и дупки. Повърхността трябва да е много добре изчустена от мръсотия, неравности и наслоявания. В някои случаи при ниско строителство се изиства и с пароструийка. Преди да се започне с лепенето на плочите се прави хоризонтална равнина с ъглови шини, които служат и като нивелация за първия ред на плочите. Топлоизолационните плочи се лепят със специално лепило, след което се дюбелират и накрая се шпакловат с мрежа. След като изсъхнат, стените се грундират и се полага финишна мазилка. Тя бива минерална, полимерна, силиконова и силикатна. След като се приключи с лепенето на топлоизолационните плочи на фасадата се извършват редица довършителни процеси като замазки и мазилки, шпакловане, боядисване, лепене на фасадни облицовки. 

Вътрешна топлоизолация

В строителните ремонти винаги е съществувал въпроса – кой вид топлоизолация (вътрешна или външна) е по-добрия вариант за изпълнение. И двата варианта имат своите добри и отрицателни качества. Да речем, че външната фасада на сградата е в някакъв определен стил и е забранено да се нарушава нейният външен вид се пристъпва към направа на вътрешна топлоизолация. Това е единственият вариант, който ни остава ако искаме да постигнем термо и шумоизолация в съответната сграда. Що се отнася до ефекта, който се търси – външната топлоизолация е по-добрият вариант, но и по-скъпият вариант. Главният недостатък на вътрешната топлоизолация е, че се губят ценни кв.м площ от помещенията. Вътрешната топлоизолация се прави с гипсокартон или фазер, а в не малко случаи и с лепене на топлоизолиращи плоскости като фибрам например. Длъжни сме да отбележим, че вътрешна изолация с фибрам не е по-добро решение, което пък от друга страна излиза по-евтино. В най-честите случаи вътрешната изолация се изгражда, чрез направата на метални или дървено конструкции, върху които се монтират гипсокартоновите плоскости. Има най-различни гипсокартонови плоскости в зависомост от преднасначението им като – влагоустойчив гипсокартон, огнеопорен гиспокартон и др., но за направата на вътрешна топлоизолация ще се спрем за момента на обикновения гипсокартон, който е най-евтин и най-комерсиален за използване. Най-често при изграждането на вътрешна топлоиизолация се използват и термоизолиращи материали като каменна минерална вата или стъклена минерална вата. Варианта с каменна вата излиза по-скъпо, но качеството е по-добро, отколкото със стъклена вата. Реализациата за направа на вътрешната топлоизолация се извършва доста по-бързо, отколкото при външния вариант, тъй като не сме зависими и от външните метереологични усливия, а и ако се монтира скеле то времето за реализация на въшната топлоизолация се увеличава.

МАЗИЛКИ, ЗАМАЗКИ, ГИПСОКАРТОН, ШПАКЛОВКИ

Гипсовата мазилка: 
Гипсовите мазилки се правят в случаите, когато част от стените не са прави. В други случаи изправянето на стените (ако са много криви) може да стане с лепене на гипсокартонови плоскости диретно върху стените, в някои случаи се монтират и метални шини, върху които се монтира гипсокартона. Това се прави, защото ако нанесем твърде много гипсова мазилка върху много криви стени се рискува във времето да се получат пукнатини. При изправяне на стените с гиспокартон този проблем почти не се случва. За да не се получват пукнатини в стените и таване се използва и мрежа за заздравяване, която се лепи преди шпакловките. Поради проблема с напуканите стени в такива случаи, хората предпочитат, вместо мазилка, стените да се направят с гипсокартон. Предимството в този случай е, че става бързо и лесно. Гипсокартонът може да се монтира на конструкция, тогава няма мокри процеси и става по-здраво, но може и да се залепи с гипсово лепило. Недостатъкът е, че все пак стените са от гипсокартон, не са масивни. По отношение на таваните, отново могат да бъдат изпълнени с мазилка или гипсокартон. Конструкжиите с гипсокартон дават голямо предимство на нашето въображение. С гипсокартоновите конструкции на практика могат да се постигнат всякакви архитектурно-дизайнерски изпълнения с всякаква геометрия. Конструкциите намират широко приложение, при монтажът на скрито LED осветление например.

Окачен таван с гипсокартон

Окаченият таван от гипсокартон ни дава възможност да постигнем термо и шумоизолация и на таванът на помещенията. Другото предимство на окачените тавани от гипсокартон е и възможността за изработка на красиви фигури с осветителни тела – лунички, led осветление, абаджури и т.н, пък и повечето от нас знаят, че най-много топлина се губи от тавана, особено ако не е изолиран. Дори дограмата и външната топлоизолация да са с много добри показатели, това не е достатъчно. Да не говорим, че ако апартаментър над вас не се отоплява редовоно или над вас е покривът на сградата то вашият апартамент ще страда от загуба на топлина. Като недостатък на окачените тавани са смаляване на помещението и влагането на допълнителни средства за направата му.

Замазки

В практиката съществуват няколко вида замазки, в зависимост от това, какво искаме да постигнем или спецификата на обекта налага определен вид замазки. Ние ще се спрем на най-комерсиалният и най-често срешн вид – циментовите замазки. Също имаме няколко варианта на изпълнение, в зависимост от дебелината, която искаме да постигнем. Много уместен вариант е и полагането на фибрам заедно със замазката. По този начин ще получим довълнителна топло и шумоизолираност при пода на помещението. Друг вариант за постигане на изолация при замазките е използването на бетон-перлит, който притежава добри термо и шумоизолиращи качества.

Саморазливна замазка

Почти винаги преди полагането на подовите настилки – гранит, ламинат и т.н. се прави слой от саморазливан замазка. По този начин повърхността идеално гладка, самонивелирана, което ще даде идеална основа за реденетето и монтажът на крайните подови настилки.. Независимо дали се спрете на циментова замазка или олекотен бетон, важно е преди полагането на паркета или ламината, да се направи саморазливна замазка, като преди и след нея е почти задължително да се нанесе грунд, в редки слуачи (при тераси и балкони) и хидроизолация. Грундът ще спомогне за доброто взаимодействие и контакт между мазилката и лепилото за плочките. При редене на ламинат или масив не се налага нанасяне на грунд или бетон-контактова смес. В други случаи ако не сме използвали фибрам за пода, за да се постигне изолация се използва и определен вид гипсокартон. Той се лепи директно за замазката, като преди това също се нанася налагане на грунд и/или хидроизолационни смеси.

Шпакловки

Шпакловките се делят на два основни вида: гипсова шпакловка и фина бояджийска шпакловка.

Гипсовата шпакловка служи за запълване на неравности до 10 мм. Прилага се върху бетон, зидария, газобетон или мазилка. Главната функция на гипсовата шпакловка е за изравняване на повърхността и за запълване на по-големи пукнатини, шлицове, деформации, грапавини, дупки, разклонителни кутии и други. Гипсовата шпакловка не е препоръчителна за изправяне на много криви повърхности. В този случай е необходимо да се направи гипсова мазилка.

Фината шпакловка се прави непосредствено преди боята или тапета. Тя е с дебелина 1-3 мм. и запълва най-фини пукнатини и драскотини.  Прилага се върху шпакловки, гипсокартон и гипсофазер. Бояджийската шпакловка е финишно покритие, като с нея се получава идеална гладкост и стената става като стъкло. Много хора подценяват тази шпакловка, като смятат, че могат да минат и без нея. За да се получи гладка основа и да изглежда наистина добре, тази шпакловка е задължителна.

Там, където има гипсокартон фугите се запълват и се слага гласфазерна лента, след което се шпаклова. След като сме приключили с фината шпакловка, стените и таваните трябва да се шлифоват. Обикновено се използва шкурка покрита с прах или абразивен пясък. Тя бива с различни номера като 120, 180, 220 и тн. Като по-високият номер е за по-фино шлайфане.

Полагане на подови настилки и стенни облицовки

Технологията за полагането на стенни облицовки е почти същата като и полагането на подовите настилки от камък, мрамор, фаянс. Разликата е ако стенните облицовки са от ламинат, масив, PVC, стиропор, etalbont и други материали, които изискват различен тип монтаж – дали лепене със силикон и различни видове лепила или ще са с механичен монтаж с дюбели и специална изработка на конструкции – вариантите са много и е излишно да бъдат описвани. Ще се спрем само на лепенето на подови настилки и облицовки от камъчни материали, като най-често срещаните материали са гранитогресът, ламинатът и масивът (с всички тяхни разновидности).

Гранитогрес

Гранитогресът е гсъставен лавно от бяла глина, като към нея се прибавя гранит, камък и други добавки. Неговият състав го прави твърде устойчив на влага, слънчеви лъчения и всички природни стихии – дъжд, сняг, вятър, градушки и други. Гранитогресът може да бъде полиран, огледален, матов, калиброван, или видимо грапав. Напоследък е модерна дигиталната технология, при нея материалът се принтира преди изпичането. Тенденция е да се постига релеф на дърво (дървесен декор), камък, бетон. Най-често срещани размери са 60/60 и 80/80. Дебелината му е различна, като най-срещаната е 10-12 мм. Гранитогресът е по-твърд и тежък от фаянса и теракота и следователно самото му рязане е малко по-трудно. Той може да се реди право или диагонално. В случай, че ремонтираме и балконите, то тогава там е по-добре да се сложи грапав гранитогрес и задължително да се използва флексово лепило за външни условия.

Масивен паркет

Дървото е класика и тук. Той е природен материал и като всеки природен материал подлежи на поправка и освежаване. Дървото има много добри изолационни свойства и е изключително подходящ за спални, детски стаи и всекидневни. Паркетът термоизолира пода и увеличава усещането за комфорт и уют. Най-често паркетът е от бук или дъб. Подобно на ламината, паркетът не е влагоустойчив, съответно не е подходящ за антрета, влажни помещения и напълно несъвместим с бани и тоалетни. Друг недостатък при него е високата цена и поддръжка. Реденето му също става по-бавно в сравнение с по-евтината алтернатива – ламината. Има различни видове паркети. По-известните са модерните многослойни паркети и вече класическите унгарски паркети (рибена кост), английски паркети, версайски паркети, шахматни паркети и тн. Лепенето и тук е за предпочитане, отколкото нареждането. Да, един ден по-трудно ще се махне…, но кога ли ще дойде този ден и дали изобщо някога ще искате да го махнете? Веднъж като го изциклите и лакирате, паркетът става почти като нов.

Ламиниран паркет

Представлява изкуствено ламиниран паркет, който имитира текстурата на дърво и други естествени материали. Ламинатът е подходящ за помещения с ниска влажност. Препоръчително е да се направи саморазливна замазка, преди полагането на ламинирания паркет, за да се получи една наистина добра основа. Предимствата на ламината пред останалите подови настилки е ниската му цена и бързия монтаж. Той се полага по два основни начина. Единият е като се реди по така наречената система „click”, посредством зъб и жлеб, а другият е като се лепи. Въпреки, че в последно време стана много популярно да се реди, тъй като става по-бързо и лесно, истината е, че само с лепене може да се постигне наистина здрав под, който по никакъв начин няма да се движи или надува. Кога се монтира ламинатът? Най-правилно е да се монтира, след като са боядисани стените, но преди да са сложени интериорните врати. Бива в различни дебелини, като най-практичните са 8-9 мм., по-тънките не са за предпочитане.

Довършителни ремонти Пловдив

Финални ремонтни дейности
Всеки един ремонт, частичен или основен започва с редица стъпки, планиране и подготовка за реализацията му. Първо са хамалските и демонтажни действия, последвани от същинската и основна част от ремонти – строителните действия, и накрая се приключва с довършителните работи. Целта да карайните, довършителни процедури е да се прикрият всички дефекти от същинската част на ремонта чрез полагане на шпакловки, декоративки мазилки, лепене на табети, боядисване, монтаж на лайсни, прагове и т.н. Няма как да минем и без инсталирането на всички крайни елементи от нашата изградена електроинсталация – контакти, табло (за външен монтаж), ключове, осветителни тела, санитария, електроуреди и др. Няма и как да пропуснем монтажът на новата кухня, заедно със всички прилежащи и съставни елементи – мивка, смесители, уреди за вгаждане и т.н.
Ел техници Пловдив

Майстори за основен ремонт

На пазара за ремонтни услуги са се позиционирали огромен брой техници, които предлагат своите услуги. От големи строителни фирми до майстори за различни видове ремонти на свободна практика. Доста често, а и вероятността през жилището Ви да минат не малък брой такива майстори за огледи и оферти ще е доста голям, да не говорим, че търсенето и наемането на майстори за ремонтът Ви ще е доста трудоемък. Първо при ремонтните услуги е доста срещан феноменът, при който за един ремонт се ангажират няколко типа майстори, при който всеки поема ангажимент за опреден вид дейност, при което настъпва пълен хаос, загуба на време и лутане в търсен на фирми и по обяви. Да не говорим, че в този бранш има не малка вероятност да попаднете и на проблемите с “ремонт на ремонта” или казано с няколко думи един майстор си оставя ръцете, а следващият “оправя бакиите“. Да речем, че се спрете на няколко типа майстори за Вашият ремонт то най-вероятно ще сте в ситуация, при която един или повече техници ще поемат къртенето и хамалските дейности, други ще се погрижат за ВиК-то, трети за Ел. инсталацията и т.н. Най-удобният вариант е да се търсят услугите на една фирма или бригата, която ще се наеме да свърши всичко това. От една страна ще спестите доста време в намирането на подходящите хора, които да извършат всичко това, и от друга страна ще спестите не малко сума пари от трудовите услуги, тъй като офертата за ремонтните услуги при наемане на майстори с едно позвъняване, които да извършат целият ремонт ( ремонти Пловдив ) ще е доста по-ниска, отколкото ако плащате поотделно за всяка ремонтна услуга!

Ние сме майстори за комплексни ремонтни дейности и предлагами всички изброени услуги

Ремонти Пловдив. Предлагаме всички видове вътрешни и външни ремонтни услуги след приключване на грубия строеж до нанасянето в жилището или биснес сградата. Извършваме всички видове довършително-крайни ремонти (шпакловане, боядисване, електро и т.н.). Имаме солиден, практически опит от над 20 години и богато портфолио със завършени проекти – от малки апартаментни ремонти, до комплексни ремонти на семейни хотели и корпоративни сгради, магазини и заведения. 

Професионални ремонти Пловдив. От нас ще получите професионално изпълнение от квалифициран екип с дълъг стаж и многобройни реализирани проекти в сферата на ремонтните услуги. Предлагаме само професионални услуги и в случай, че бъдем наети от Васще бъдете консултирани внимателно за всички етапи от ремонтния процес – нужни материали, специфики за Вашият ремонт, конкурентни цени за услугите и най-важното качествена и добре свършена работа в срок. Поставените задачи извършваме с особена прецизност внимание към детайлите, а общуването с нас изключително приятно и лесно. При контакт с всички наши майстори ще получите ценни насоки за това как е най-подходящо да стартира и да бъде извършен вашият проект, от началото до края му.  Ще получите индивидуална оферта на добра цена и според рамките на Вашият бюджет, която няма да бъде с никакъв компромис с качеството на изпълнение. При избора си на нас няма да се се лутате в губене на време за търсене на изпълнители за ремонтът Ви, нашата задача е да се погрижим за всичко.